Με την απόφαση 887/2009 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, αναγνωρίστηκε και καταχωρήθηκε στο βιβλίο  αναγνωρισμένων σωματείων με αυξ. αριθ.  2645/2010 το καταστατικό της ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  (Ε.Λ.Ε.Α.Δ.Ε.)

KΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ

“ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ”

(E.Λ.Ε.Α.Δ.Ε.)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ

Άρθρο 1

Επωνυμία – Έδρα

 

Ιδρύεται σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ένωση Λογαριασμών Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ελλάδος» (Ε.Λ.Ε.Α.Δ.Ε.), με έδρα την Πάτρα.

 

Άρθρο 2

Σκοπός

 

Σκοπός της Ε.Λ.Ε.Α.Δ.Ε. είναι η διεκδίκηση, η διαφύλαξη, η μελέτη και η προαγωγή των κοινών οικονομικών, κοινωνικών συμφερόντων των μελών της. Ειδικότερα η Ένωση σκοπούς έχει :

1. Την καλλιέργεια, υποβοήθηση, ανάπτυξη και διάδοση του πνεύματος της οργάνωσης, συνεργασίας και ομαδικότητας στον κλάδο των δικηγόρων, με την γενίκευση της συμμετοχής όλων στα λειτουργούντα σωματεία και συλλόγους αυτών και μέσω αυτών στις υπερκείμενες οργανώσεις.

2.Την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών και της ανόδου του πολιτιστικού, μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου αυτών.

3.Τη συστηματική μελέτη των προβλημάτων των ΛΕΑΔ για την προσφορό-τερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση αυτών. Την επιδίωξη κοινής κατεύθυνσης όλων των Λογαριασμών Ενίσχυσης και Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων της χώρας, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οικονομικών και ασφαλιστικών όρων διαβιώσεως των Ελλήνων δικηγόρων.

4.Την ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των μελών με την οργάνωση τους σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς, κάθε οικονομικής μορφής, για την αποτελεσματικότερη προάσπιση και προαγωγή των οικονομικών, προνοιακών, υγειονομικών και ασφαλιστικών συμφερόντων τους.

5. Την ανάληψη προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής για την υποστή-ριξη των δικηγόρων και των μελών της οικογένειας των.

6. Την ανάληψη, οργάνωση και στήριξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων για τους δικηγόρους και τα μέλη της οικογένειας αυτών.

7. Την συνεργασία με άλλους φορείς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των Ελλήνων δικηγόρων.

8. Την εμπέδωση πνεύματος ισότιμης συνεργασίας με τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους για την από κοινού αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων.

Άρθρο  3

Μέσα

 

Για την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών η Ένωση :

1.Απευθύνεται στις δημόσιες, διοικητικές και δικαστικές αρχές, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για κάθε ζήτημα που αφορά τα υγειονομικά-προνοιακά συμφέροντα των μελών της για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων, που αφορούν τα κοινά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών της και γενικότερα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

2.Εισηγείται κάθε νόμιμης μορφής κινητοποιήσεις και δραστηριότητες, για τη διεκδίκηση και επίλυση των απασχολούντων τον κλάδο προβλημάτων και την περιφρούρηση των οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών των κατά τόπους Λ.Ε.Α.Δ.

3.Χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και της Δημόσιας Διοίκησης, πάνω στα θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη και την προβολή αυτών.

4.Επιδιώκει την εκπροσώπηση της Ένωσης σε Συμβούλια, Κρατικές Επιτροπές και Οργανισμούς, πάνω σε θέματα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν τα μέλη.

5.Εκδίδει βιβλία, έντυπα μορφωτικού ενδιαφέροντος και ενισχύει τέτοια έντυπα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μελών της και ενημέρωση επί θεμάτων του κλάδου.

6.Συμπράττει και συνεργάζεται με συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς, σε κοινούς στόχους ανάπτυξης και προαγωγής των συλλογικών συμφερόντων των μελών.

7.Διεξάγει δικαστικούς αγώνες προς προστασία των μελών της προς επίτευξη και εφαρμογή των ισχυουσών  νομοθετικών διατάξεων.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

 

Άρθρο 4

Μέλη

 

1.Μέλη της Ένωσης γίνονται τα σωματεία που λειτουργούν νόμιμα με επωνυμία «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» τα οποία έχουν σαν μέλη τους φυσικά πρόσωπα, που ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

 

Άρθρο 5

Εγγραφή μελών

 

1. Για να γίνει ένας Λ.Ε.Α.Δ. μέλος της Ένωσης αυτής, πρέπει να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή, που υπογράφεται από τους εκπροσώπους του, με την οποία να δηλώνει την περί εγγραφής της βούληση και να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του προηγουμένου άρθρου 4. Στην αίτηση αυτή πρέπει να αναγράφονται η επωνυμία και η έδρα του Λ.Ε.Α.Δ.

2. Μαζί με την αίτησή του, ο Λ.Ε.Α.Δ. υποβάλλει πλήρες πρακτικό της Γενικής του Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο περιέχεται η περί εγγραφής στην Ένωση απόφαση της. Επίσης υποβάλλει :

α) Κυρωμένο αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού αυτού, με μνεία του αριθμού της αποφάσεως του αρμοδίου Πρωτοδικείου, με την οποία εγκρίθηκε το καταστατικό αυτού, τον αριθμό και τη χρονολογία που είναι καταχωρημένος ο Λ.Ε.Α.Δ στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου.

β) Πίνακα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΑΔ.

3.Η Συντονιστική Επιτροπή της Ένωσης υποχρεούται να συζητήσει την αίτηση εγγραφής στην πρώτη συνεδρίαση της. Εάν  το υποψήφιο μέλος συγκεντρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις η Συντονιστική Επιτροπή υποχρεούται να εγκρίνει την αίτηση και να προχωρήσει στην εγγραφή του. Αν η αίτηση απορριφθεί ο ενδιαφερόμενος Λ.Ε.Α.Δ. δικαιούται να προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της Ένωσης, μέσα σε δύο (2) μήνες από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή από την παρέλευση της πιο πάνω προθεσμίας.

4. Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται αμέσως με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής ή από της  τελεσιδικίας της απόφασης που διατάζει την εγγραφή.

5. Κάθε μέλος έχει καθήκον να γνωστοποιεί στην Ένωση, το γρηγορότερο, κάθε μεταβολή στη διοίκηση αυτού, καθώς και κάθε τροποποίηση του καταστατικού  του.

 

Άρθρο 6

Αποχώρηση – Αποβολή- Αναστολή ιδιότητας μέλους

 

1. Κάθε ΛΕΑΔ-μέλος, μπορεί να αποχωρήσει από την Ένωση, αφού προηγούμενα εξοφλήσει όλες τις οφειλές του προς αυτήν, μέχρι του τέλους του έτους της αποχώρησης.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ένωσης μπορεί να αποφασίζει αιτιολο-γημένα για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους αν :

α. Καθυστερεί αδικαιολογήτως, περισσότερο από δύο συνεχή έτη, την υποχρεωτική συνδρομή του.

β. Αν στερείται διοίκησης επί τρία συνεχή έτη.

3. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ένωσης μπορεί να αποφασίζει για την διαγραφή μέλους σε περίπτωση διάλυσης αυτού.

 

 

Άρθρο 7

Δικαιώματα μελών

 

Κάθε  μέλος  –  Λ.Ε.Α.Δ.  έχει  τα  παρακάτω  δικαιώματα   :

1. Να  συμμετέχει με τους νόμιμους εκπροσώπους του στις Ολομέλειες της Ένωσης και στις ψηφοφορίες για κάθε λαμβανόμενη  απόφαση-

2.Να εκλέγονται, οι εκπρόσωποι του στα διοικητικά και λοιπά καταστατικά όργανα και επιτροπές της Ένωσης.

3.Να λαμβάνει με τους νόμιμους εκπροσώπους του, γνώση των πρακτικών και των λαμβανομένων, από την Ολομέλεια και τα άλλα καταστατικά όργανα αποφάσεων να ζητεί και να λαμβάνει αντίγραφο των πρακτικών αυτών και  άλλων εγγράφων που το αφορούν και να ενημερώνεται επί της πορείας των προβλημάτων του κλάδου και για όλες τις δραστηριότητες της Ένωσης.

4. Να  θέτει προς συζήτηση στην Συντονιστική Επιτροπή οποιοδήποτε θέμα αφορά το ίδιο, είτε οποιοδήποτε άλλο ΛΕΑΔ, εισηγούμενο την συζήτησή του στην Ολομέλεια.

5. Κάθε μέλος που αποχωρεί από την Ένωση ή αποβάλλεται από αυτήν, δεν έχει δικαιώματα στην περιουσία της. Η επιστροφή των καταβληθέντων απαγορεύεται ακόμα και με αγωγή του αδικαιολόγητου πλουτισμού ή με οποιασδήποτε άλλης μορφής αγωγή. Αντίθετα βαρύνεται με όλες τις υποχρεώσεις του μέλους μέχρι την ημέρα της διαγραφής του.

Τα μέλη που υπογράφουν το παρόν καταστατικό αλλά και όσα άλλα προσχωρήσουν σε αυτό, εξυπακούεται ότι παραιτούνται κάθε δικαιώματός τους για επιστροφή καταβληθέντων εισφορών στην Ένωση.

 

Άρθρο 8

Υποχρεώσεις των μελών

 

Κάθε μέλος της Ένωσης έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις :

1. Να συμμετέχει στις Ολομέλειες και σε κάθε άλλη δραστηριότητα της Ένωσης και να συμπαρίσταται στα Όργανα της Διοίκησης στην άσκηση των καθηκόντων και επιδιώξεων της.

2 .  Να τηρεί το καταστατικό και να συμμορφώνεται, στο μέτρο του δυνατού, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, της Συντονιστικής Επιτροπής και των λοιπών οργάνων της Ένωσης.

3 .  Να μην αντιστρατεύεται στα συμφέροντα της Ένωσης και να συμπαρίσταται στο έργο αυτής και σε κάθε κινητοποίηση και δραστηριότητα προς προαγωγή και επίτευξη των σκοπών αυτής.

4 .. Να πληρώνει τακτικά τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να ενημερώνει αυτή για τα προβλήματα και τη δράση της.

5. Να ενημερώνει το γρηγορότερο την Ένωση για κάθε μεταβολή στο καταστατικό του, στη διοίκηση αυτού, στους αντιπροσώπους του, στη δύναμη των μελών του και γενικά για κάθε μεταβολή που αφορά τη νομική του κατάσταση και τα έναντι της Ένωσης δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

 

ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Άρθρο 9

Τα βασικά όργανα Διοίκησης της Ένωσης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών, η οποία καλείται Ολομέλεια, το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται Συντονιστική Επιτροπή και η Ελεγκτική Επιτροπή.

 

Άρθρο 10

Γενική Συνέλευση

 

Η Γενική Συνέλευση των μελών, είναι το ανώτατο όργανο του σωματείου και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία του και το οποίο δεν υπάγεται, σύμφωνα με το νόμο ή το καταστατικό αυτό στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου. Σ’ αυτήν μετέχουν όλα οι πρόεδροι (ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους) των ταμειακά τακτοποιημένων μελών της. Κάθε πρόεδρος ή αναπληρωτής διαθέτει μόνο μία ψήφο. Στην Ολομέλεια μπορεί να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθώς και να εκφέρει άποψη και οποιοδήποτε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Λ.Ε.Α.Δ. σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της.

Ειδικότερα η  Γενική  Συνέλευση :

α. Εκλέγει τη Συντονιστική Επιτροπή και την Ελεγκτική Επιτροπή και ελέγχει τη δράση αυτών.

β. Εγκρίνει ή απορρίπτει τον απολογισμό δράσης και διαχείρισης της Συντονιστικής Επιτροπής και τους ετησίους ισολογισμούς.

γ. Εγκρίνει, τροποποιεί ή συμπληρώνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς εσόδων και εξόδων για κάθε οικονομικό έτος καθώς και την απαλλαγή των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και της Εξελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.

δ. Αποφασίζει περί αποδοχής δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών υπέρ  της Ένωσης.

ε. Αποφασίζει για την αγορά ή εκποίηση ακινήτων της Ένωσης προς  στέγαση των γραφείων αυτής και περί όλων των συναφών εμπράγματων δικαιω-μάτων των ακινήτων της.

στ. Αποφασίζει για την αποβολή μέλους σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού.

ζ. Εγκρίνει την περί αναστολής μέλους της Ολομέλειας για  παραβάσεις που προβλέπει το άρθρο 6 του καταστατικού.

η. Αποφασίζει για την τροποποίηση του καταστατικού.

θ. Αποφασίζει για τη διάλυση της Ένωσης και τον ορισμό εκκαθαριστών τηρώντας την οριζόμενη  από το νόμο διαδικασία και πλειοψηφία.

ι. Κάθε θέμα που θα παραπεμφθεί σ’ αυτήν από τη Συντονιστική Επιτροπή.

 

Άρθρο 11

Σύγκληση – Λειτουργία – Απαρτία

 

1. Η Ολομέλεια της Ένωσης συνέρχεται τακτικά μία φορά το χρόνο στην έδρα του ΛΕΑΔ που θα αποφασίζεται την προηγούμενη χρονιά κατά το διάστημα των θερινών διακοπών των Δικαστηρίων. Η Ολομέλεια συγκαλείται   με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης, η οποία ορίζει και τα  θέματα που θα συζητηθούν, ύστερα από πρόσκληση που υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, και η οποία στέλνεται στα  μέλη είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες, πριν από την πραγματοποίηση της Ολομέλειας.

2. Η Ολομέλεια συγκαλείται έκτακτα όταν κρίνει αυτήν αναγκαία η Συντονιστική Επιτροπή ή το ζητήσουν, με γραπτή αίτηση τους, ΛΕΑΔ που αποτελούν το ένα πέμπτο (1/5) των μελών, στην οποία θα περιέχονται και τα θέματα της  συζήτησης.

3. Οι προσκλήσεις πρέπει να αναγράφουν απαραίτητα τον τόπο, τον χώρο,  την ημερομηνία και την ώρα της Ολομέλειας και τα θέματα που θα συζητηθούν.

4. Για να ληφθεί απόφαση στην Ολομέλεια απαιτείται η παρουσία του ενός  δευτέρου, τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη σύγκληση, συνέρχεται, χωρίς άλλη διατύπωση, επαναληπτική γενική συνέλευση, την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας, κατά την οποία είναι αρκετός οποιοσδήποτε αριθμός οικονομικά ταχτοποιημένων μελών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 12.

5. Οι εισηγητές και γενικά όσοι λαμβάνουν το λόγο στις Ολομέλειες πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος δίνει πρώτα το λόγο στον εισηγητή του θέματος και στη συνέχεια στους δηλώσαντες ότι θέλουν να ομιλήσουν, με τη σειρά αναγραφής τους, Πρώτα εξαντλούνται οι ερωτήσεις και ακολουθούν οι τοποθετήσεις. Το προεδρείο καθορίζει το χρόνο ομιλίας του εισηγητή και των αγορητών. Δευτερολογίες μπορεί να επιτραπούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις από το προεδρείο. Διακοπές, παρεμβάσεις και παρεμβολές απαγορεύονται και ο πρόεδρος υποχρεούται να αφαιρεί το λόγο από αυτόν που δεν συμμορφώνεται. Μετά την εξάντληση των αγορητών ο πρόεδρος δίνει το λόγο στα μέλη του προεδρείου και στον εισηγητή για να διαμορφωθεί η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

 

Άρθρο  12

Λήψη  Αποφάσεων Ολομέλειας

 

1. Μετά τη λήξη της συζητήσεως σε κάθε εισήγηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, λαμβάνονται οι απαιτούμενες αποφάσεις από την Ολομέλεια. Η Ολομέλεια επίσης αποφασίζει σε κάθε θέμα που προκύπτει κατά τη συζήτηση και απαιτεί τη λήψη απόφασης.

2. Οι αποφάσεις της Ολομέλεια λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Αν κατά την ψηφοφορία διαμορφωθούν περισσότερες από δύο (2) προτάσεις, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο προτάσεων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους.

3. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας αποτελούν και συνιστούν κατευθυντήρια γραμμή στη λήψη αποφάσεων από τα όργανα των Λ.Ε.Α.Δ. Η εφαρμογή τους και η συμμόρφωση των κατ΄ ιδίαν μελών (ΛΕΑΔ) προς τις αποφάσεις αυτές αποτελεί εκδήλωση σεβασμού προς το ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο των Λ.Ε.Α.Δ.

4. Για την τροποποίηση του καταστατικού ή τη διάλυση της ένωσης,   απαιτείται η απαρτία τουλάχιστον των τριών τετάρτων (3/4) των ταμειακά τακτοποι-ημένων  μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) της απαρτίας αυτής.

5. Οι ψηφοφορίες στις Ολομέλειες διακρίνονται σε φανερές ή μυστικές. Οι φανερές μπορούν να γίνουν με ανόρθωση των μελών, ή ανύψωση του χεριού ή ονομαστική κλήση, ποτέ όμως δια βοής.

6. Η ψηφοφορία είναι μυστική όταν αναφέρεται : α. Σε εκλογές Συντονιστικής Επιτροπής και Ελεγκτικής Επιτροπής, β. Σε θέματα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, γ. Σε προσωπικά ζητήματα.

7. Επιτρέπεται σε κάθε ΛΕΑΔ-μέλος, σε περίπτωση κατά την οποία κωλύεται ο Πρόεδρος αυτού, να εξουσιοδοτήσει άλλο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου όπως συμμετέχει για λογαριασμό του στις συνεδριάσεις των οργάνων  διοίκησης, στην Ολομέλεια ή στις ψηφοφορίες αυτής.

8. Στην Ολομέλεια προεδρεύει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ή σε περίπτωση κωλύματος του ο νόμιμος αναπληρωτής του και σε περίπτωση κωλύματος αυτού ο αρχαιότερος σε ηλικία από τους Προέδρους που μετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή. Το προεδρείο συμπληρώνεται από δύο ακόμη μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την γραμματειακή υποστήριξη.

9. Δεν λαμβάνεται καμία απόφαση επί θέματος που δεν αναγράφεται στην πρόσκληση της Ολομέλειας, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η Ολομέλεια.

10. Για τις συζητήσεις στην Ολομέλεια, τις ψηφοφορίες και γενικά τις λαμβανόμενες αποφάσεις, τηρούνται με φροντίδα του Γραμματέα, πρακτικά που καταχωρούνται στο ειδικό βιβλίο και υπογράφονται από το κατά την παρ. 6 του άρθρου αυτού, προεδρείο, τον ψηφολέκτη και τρεις από τους Προέδρους ή τους νομίμους εκπροσώπους αυτών που έλαβαν μέρος στην Ολομέλεια. Τα πρακτικά αποτελούν απόδειξη των διαλαμβανομένων και φυλάσσονται στο αρχείο της Ένωσης. Το Προεδρείο κατά την κρίση του, μπορεί να δώσει το λόγο σε εκπροσώπους Υπουργείων, Αρχών και εκπροσώπων άλλων Νομικών Προσώπων για τα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη και συζητούμενα θέματα.

 

Άρθρο  13

Εφορευτική Επιτροπή

 

1. Στην αρχή της διεξαγωγής αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των Οργάνων της Διοίκησης, η Ολομέλεια εκλέγει τριμελή εφορευτική επιτροπή από εκπροσώπους μελών που δεν είναι υποψήφιοι.

2. Η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για την τήρηση της τάξης, εποπτεύει για την διενέργεια των αρχαιρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού. Και αποφαίνεται για κάθε αμφισβήτηση ή ένσταση που υποβάλλεται.

3. Για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών η Εφορευτική Επιτροπή καταρτίζει πρακτικό. Το πρακτικό υπογράφεται από όλα τα μέλη της και παραδίδεται στον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για να καταχωρηθεί και στα πρακτικά της Ολομέλειας.

Άρθρο  14

Διοικητικό Συμβούλιο

 

1.    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο καλείται Συντονιστική Επιτροπή, αποτελείται από επτά (7) μέλη και η εκλογή του γίνεται με μυστική ψηφοφορία από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Υποψήφιοι μπορεί να είναι μόνο οι Πρόεδροι των Λ.Ε.Α.Δ.. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας και είναι προφορικές. Κάθε Πρόεδρος ή εκπρόσωπος ΛΕΑΔ δικαιούται να θέσει μέχρι επτά (7) σταυρούς προτίμησης.

2. Τα τακτικά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συνέρχονται στην πρώτη από την εκλογή τους συνεδρίαση, η οποία συγκαλείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, μετά από πρόσκληση του πρώτου σε αριθμό ψήφων συμβούλου και εκλέγουν μεταξύ τους, με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία. Εάν δεν επιτευχθεί κατά την πρώτη ψηφοφορία,  η εκλογή επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο (2) πρώτων και εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφισάντων. Εάν για οποιοδήποτε αιτία κενωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της μία από τις παραπάνω θέσεις, καλείται το πρώτο κατά σειρά επιτυχίας αναπληρωματικό μέλος και η Συντονιστική Επιτροπή, με τη συμπληρωμένη σύνθεση του, στην πρώτη συνεδρίαση, εκλέγει μέλος της για τη θέση αυτή και για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας της.

3. Η θητεία της Συντονιστικής Επιτροπής είναι τριετής και αρχίζει από την συγκρότησή της σε σώμα. Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του θα διεξάγονται κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση μετά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής διατηρούν την ιδιότητά τους μέχρι της λήξης της θητείας του, ανεξάρτητα αν έχουν στη συνέχεια την ιδιότητα του Προέδρου του αντίστοιχου Λ.Ε.Α.Δ.

Ειδικά η θητεία της πρώτης Συντονιστικής Επιτροπής αρχίζει από την πρώτη Ολομέλεια μετά την ίδρυση της Ένωσης μέχρι και την Ολομέλεια μετά τις αρχαιρεσίες στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

4. Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει όταν το αποφασίσει το Προεδρείο αυτής ή το ζητήσουν τουλάχιστον δύο μέλη της, σε ημέρα και ώρα που ορίζεται απαυτό και αποφασίζει επί των θεμάτων που εισάγονται, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου.. Οι συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής μπορεί να γίνονται και εκτός της έδρας της Ένωσης.

5. Η Συντονιστική Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα και οι αποφάσεις του λαμβάνονται πάντοτε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

6. Η Συντονιστική Επιτροπή είναι αρμόδια να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη διοίκηση της Ένωσης, τη διαχείριση της περιουσίας της, τα λειτουργικά της έξοδα, την είσπραξη των εισφορών και γενικά την πραγμάτωση των σκοπών της Ένωσης και προπαρασκευάζει το έργο της Ολομέλειας. Χαράσσει δε και εφαρμόζει το πρόγραμμα δράσης του σωματείου. Ασκεί επίσης κάθε εξουσία διοικητική και πειθαρχική.

7. Η Συντονιστική επιτροπή λογοδοτεί κάθε έτος στην Ολομέλεια που συγκαλείται κατά τον μήνα Ιούλιο για την έγκριση του απολογισμού και για την επεξεργασία των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Λ.Ε.Α.Δ.. της χώρας. Τα στοιχεία της διαχείρισης του Ταμείου υποβάλλονται μέχρι την ίδια ημερομηνία στην εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία, μετά τον έλεγχο, συντάσσει έκθεση προς την Ολομέλεια.

8. Για τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής τηρούνται πρακτικά που υπογράφονται από όλα τα παρόντα μέλη.

9. Κατά των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής επιτρέπεται προσφυγή στην Ολομέλεια.

10. Οι υπηρεσίες κάθε μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής είναι τιμητικές και παρέχονται χωρίς αμοιβή. Δικαιολογούνται μόνο έξοδα κινήσεως και οδοιπορικά, το ύψος των οποίων αποφασίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή.

 

Άρθρο 15

Καθήκοντα Προέδρου

Ο Πρόεδρος :

(α) εκπροσωπεί την Ε.Λ.Ε.Α.Δ.Ε. στις δικαστικές, διοικητικές και λοιπές δημόσιες αρχές και σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

(β) προεδρεύει και διευθύνει τις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ολομέλειας.

(γ) υπογράφει μαζί με το Γενικό Γραμματέα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Γ.Σ. και όλα τα έγγραφα προς τις αρχές ή τρίτους.

(δ) υπογράφει με τον Ταμία τις εντολές πληρωμών και τις αναλήψεις από Τράπεζες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ο Πρόεδρος αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο και, αν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, από το αρχαιότερο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 16

Καθήκοντα Αντιπροέδρου

Αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος. Αν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, αναπληρώνεται από το αρχαιότερο στη δικηγορία μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 17

Καθήκοντα Γραμματέα

Ο Γραμματέας

(α) παρακολουθεί και συντονίζει την εκτέλεση των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής.

(β) φροντίζει για την επικοινωνία και την επαφή με τα Διοικητικά Συμβούλια των μελών της Ένωσης.

(γ) φροντίζει για την έγκαιρη σύνταξη και επικύρωση των πρακτικών της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ολομέλειας και για την σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.

Τον Γενικό Γραμματέα σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, αναπληρώνει το νεότερο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 18

Καθήκοντα Ταμία

Ο Ταμίας :

(α) φροντίζει για τις εισπράξεις και πληρωμές,

(β) τηρεί το βιβλίο Ταμείου και Περιουσίας,

(γ) συντάσσει τον ισολογισμό και τον απολογισμό προηγούμενης χρήσης,

(δ) έχει την ευθύνη για την εκτέλεση των εντολών της Συντονιστικής Επιτροπής που αναφέρονται στις λειτουργικές ανάγκες και στη συντήρηση της περιουσίας.

Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας, τον Ταμία αναπληρώνει το αρχαιότερο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 19

Ελεγκτική Επιτροπή

 

1. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη και εκλέγεται από την Ολομέλεια μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή και με θητεία που συμπίπτει με αυτή της Σ.Ε., δηλαδή τριετή.

2. Η ελεγκτική επιτροπή αμέσως μετά την εκλογή της, με μυστική ψηφοφορία, συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει τον Πρόεδρό της, ο οποίος καλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις και όλο το έργο της.

3. Έργο της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση της διαχείρισης των οικονομικών της Ένωσης και συντάσσει έκθεση, την οποία υποβάλει στην τακτική Ολομέλεια κάθε χρόνο.

4. Στη διάθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής τίθεται κάθε στοιχείο που θεωρείται χρήσιμο για την διενέργεια του ελέγχου της.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

 

ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

 

Άρθρο 20

Οι πόροι της Ένωσης διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους.

Τακτικοί πόροι είναι :

(α) η εφάπαξ καταβαλλόμενη εισφορά εγγραφής κάθε  μέλους που εντάσσεται στην Ένωση και ορίζεται στο ποσό των εκατό (100) ευρώ και καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης εγγραφής. Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης δεν υποχρεούνται στην καταβολή αυτής της εισφοράς.

(β) Η ετήσια εισφορά. Κάθε μέλος της Ένωσης οφείλει μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους να καταβάλει σ’ αυτήν τουλάχιστον το ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται με απόφαση της Ολομέλειας, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των ¾ των μετεχόντων.

Έκτακτοι πόροι είναι κάθε άλλη πρόσοδος που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπως δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες καθώς και κάθε υπέρ των σκοπών της Ένωσης εκ μέρους του Κράτους ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ημεδαπών ή αλλοδαπών, επιχορήγηση ή άλλη οικονομική ενίσχυση.

Για την είσπραξη, διάθεση και διαχείριση των χρηματικών κεφαλαίων της Ένωσης τηρούνται τα απαραίτητα βιβλία και δικαιολογητικά. Οι καταθέσεις τηρούνται σε τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης ή σε κοινό λογαριασμό στο όνομα του Προέδρου και του Ταμία. Στην τακτική Ολομέλεια κάθε έτος εγκρίνεται ο απολογισμός του προηγουμένου αυτής χρονικού διαστήματος.

Για να είναι δυνατή η συμμετοχή κάθε μέλους στις εργασίες της Ολομέλειας πρέπει να έχει εκπληρώσεις τις παραπάνω οικονομικές του υποχρεώσεις προς την Ένωση.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΒΙΒΛΙΑ

 

Άρθρο 21

Η Ένωση έχει την υποχρέωση να τηρεί τα εξής βιβλία : α) Μητρώο μελών, στο οποίο αναγράφονται με αύξοντα αριθμό τα ονόματα των μελών με όλα τα στοιχεία τους και με την ημερομηνία εγγραφής τους και διαγραφής τους, β) βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων των Ολομελειών. γ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής. δ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων της Εξελεγκτικής Επιτροπής. ε) Βιβλίο Ταμείου και περιουσίας, στο οποίο καταχωρούνται κατά χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές και αναγράφονται λεπτομερώς όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του σωματείου και στ) βιβλίο εισερχομένων – εξερχομένων. Τηρεί επίσης γραμμάτια εισπράξεων και πληρωμών, τα οποία, πριν από τη χρήση τους , αριθμούνται και θεωρούνται από την Εξελεγκτική Επιτροπή.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 22

Η Ένωση στεγάζεται στα γραφεία του Λ.Ε.Α.Δ. της έδρας της  και εξυπηρετείται από το απαραίτητο δικό της υπαλληλικό προσωπικό.

Ο αριθμός των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται, τα προσόντα τους, ο τρόπος πρόσληψής τους και η εξέλιξή τους ρυθμίζονται με αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 23

Διάλυση της Ένωσης και τύχη της περιουσίας της

 

1. Η Ένωση διαλύεται : (α) όταν ο αριθμός των μελών αυτής μειωθεί κάτω από τα δέκα (10), (β) όταν αποφασίσει για την διάλυση αυτής η Ολομέλεια. Για την διάλυση της Ένωσης απαιτείται η απαρτία τουλάχιστον των τριών τετάρτων (3/4) των  ταμειακά  τακτοποιημένων μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) της απαρτίας αυτής.

2. Σε περίπτωση διαλύσεως της Ένωσης η περιουσία αυτής εκκαθαρίζεται από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και η τύχη της καθαρής περιουσίας που μένει μετά την εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της Ένωσης αποφασίζεται με την ίδια απόφαση της γενικής συνέλευσης που αποφασίζει την διάλυση είτε, όταν η διάλυση οφείλεται σε άλλη αιτία, με άλλη απόφαση της Ολομέλειας που συγκαλείται για το σκοπό αυτό πριν από τη διάλυση είτε με απόφαση πάλι της γενικής συνέλευσης που εξακολουθεί να υπάρχει και να λειτουργεί για τις ανάγκες της εκκαθάρισης, κατά το στάδιο αυτής (της εκκαθάρισης).

 

Άρθρο 24

Σήμα – Σφραγίδα

 

1. Η Ένωση έχει δικό της σήμα.

2. Η Ένωση έχει σφραγίδα που φέρει τον τίτλο αυτής και το σήμα της.

 

Άρθρο 25

Εσωτερικός Κανονισμός

 

Θέματα λειτουργίας της Ένωσης που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν καταστατικό ρυθμίζονται από Εσωτερικό Κανονισμό, που συντάσσεται από το Συντονιστική Επιτροπή και εγκρίνεται από την Ολομέλεια. Ο κανονισμός αυτός μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της Ολομέλειας. Μέχρι να καταρτιστεί και εγκριθεί ο Εσωτερικός Κανονισμός, τα σχετικά θέματα θα αντιμετωπίζονται με αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 26

Μεταβατική Διάταξη

Οι πρώτες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Συντονιστικής Επιτροπής θα διεξαχθούν στην τακτική Ολομέλεια που θα συνέλθει το 2008 και μέχρι τότε παραμένει ως συντονιστική επιτροπή η ορισθείσα εννεαμελής με το πρακτικό της ιδρυτικής πράξης.

 

Άρθρο 27

Το παρόν καταστατικό αποτελείται από είκοσι επτά (27) άρθρα, διαβάστηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά άρθρο και στο σύνολό του από της καταστατική Ολομέλεια της

Το καταστατικό αυτό θα ισχύει από τη δημοσίευσή του στο τηρούμενο δημόσιο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Πατρών.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ